Gwydir Wales


Gwydir, of Gwydyr, is een gebied in Noord-Wales. Het is een onderdeel van de regio Snowdonia, waar het in de meest zuidoostelijk hoek ligt.

Het oude landgoed, met dezelfde naam, omvat grofweg het gebied tussen Llanrwst, Betws-y-Coed, Dolwyddelan, Capel Curig en Trefriw. Het landgoed was van oorsprong eigendom van de Welshe familie Wynn, met als bekendste persoon Sir John Wynn (1553- 1627). Door het huwelijk van Mary Wynn met Robert Bertie kwam het landgoed in bezit van de Willoughby de Eresby-familie (dus ook Bertie, Ancaster, Willoughby De Eresby, Willoughby D’Eresby). Deze familie heeft als primaire woonplaats Grimsthorpe Castle nabij Bourne, Lincolnshire.

Het Gwydir-gebied is nu vooral bekend als een toeristisch attractie. In het verre verleden was het echter een doorgangsgebied tussen Noord- en Midden-Wales. Recenter maakte het naam als gebied waar de A5 van Telford (de postroute naar Holyhead) doorheen ging  en als mijnbouwgebied voor de winning van lood, zink en zwavel.

De Scheltinga-betrokkenheid bij dit gebied is tweeledig. Allereerst woont al sinds ongeveer 1950 vrijwel continu een of meerdere Scheltinga’s in het gebied. Daarnaast zijn over het gebied twee publicaties vervaardigd, enerzijds “De Parc lood- en zinkmijn” (doctoraalscriptie 1981 RU Utrecht) en anderzijds “Gwydir estate 1814-1914: the management, finances and decline of a landed estate in North Wales in the nineteenth century”(PhD Univ Wales Cardiff 1991). Deze zijn beide van de hand van Joost Scheltinga.

nl_NLNederlands